Streaming fra studio

Veileder: Strømming av gudstjenester

20. januar 2022 | Av Aleksander Steffensen

Hva må man tenke på når man skal strømme en gudstjeneste? Vi går gjennom de viktigste tingene du må huske på.

I forbindelse med utbruddet av COVID19-viruset mottar vi for tiden svært mange henvendelser knyttet til strømming av gudstjenester på internett. Dette er årsaken til at vi nå kommer med denne veilederen. Formålet er at kirker med begrenset kapasitet og kompetanse skal kunne sette opp og gjennomføre strømming av gudstjenestene sine på nett. Veilederen inneholder nyttige tips av både praktisk og teknisk art, og noen tanker om hvordan man best mulig kan nå ut til forsamlingen sin. 

Hva er viktig?

Teknisk løsningsforslag

Det finnes et stort antall ulike produkter og løsninger, men vi vil her forholde oss til de produktene og plattformene vi kjenner til fra vår egen virksomhet. Det finnes mange måter å gjøre dette på, så dette er ikke å anse som en fasit, men snarere et løsningsforslag med fokus på enkel betjening med få personer, og skalerbarhet etter behov. 

Video

Et kamera med NDI (video gjennom datanettverk) gjør det mulig å sende video direkte inn på PC uten noe ekstra utstyr eller spesiell programvare. Bildet viser PTZOptics 30x NDI kamera som også kan fjernstyres enten fra PC, eller fra egnet kontrollpanel. 

Lyd

De fleste lydmiksere har muligheter for å sende lyd ut til opptakere og andre enheter. Denne lyden kan mates rett inn i kameraet, og slik får man både lyd og bilde inn på PC-en man skal bruke til strømming eller opptak. Hvilken type overgangskabel man trenger (kameraet har minijack inn), avhenger av hvilken lydmikser man har, men det er sannsynligvis en av disse typene: 

Dersom dere har tilgang på et lydkort til PC-en, kan man også bruke dette for å få lyd inn. Fordelen med å ta lyden inn sammen med kameraet, er at man slipper å gjøre noe mer for at lyd og bilde skal være synkronisert (stemme overens med hverandre). 

Kamerastyring

Programvare for strømming og opptak 

Distribusjon

Å velge riktig distribusjonsplattform er viktig for å nå ut til riktig målgruppe. Også her finnes det et stort antall forskjellige aktører, men vi velger her å fokusere på de to plattformene som vil tilgjengeliggjøre innholdet for et så bredt publikum som mulig. 

Mer informasjon om strømming til Facebook-plattformen finnes her:  https://www.facebook.com/help/publisher/216491699144904 https://www.facebook.com/help/publisher/580544922399103

Dersom dere velger YouTube som eneste distribusjonskanal, så er det viktig å være bevisst på at man her ikke får samme mengde organisk publisitet som på Facebook, og det blir desto viktigere å promotere godt i forkant, og å spre linken godt. 

Mer informasjon om strømming til YouTube finnes her:  https://support.google.com/youtube/answer/2474026?hl=en

Ønsker du å lagre en kopi av veilederen eller skrive den ut, kan du klikke på knappen under: